Hírek

Hatalmas mértékben megnőtt a magyarországi híroldalak látogatottsága
2020 március 26.

Nem számítógépes, hanem valódi vírus fertőzte meg a magyarországi internetezők viselkedését. A koronavírus hazai megjelenése és az ennek kapcsán bevezetett, az élet egyre több területét érintő kormányzati intézkedések, korlátozások látványos hatása a hírek iránti lázas érdeklődés, ami a hírsite-ok forgalmának (oldalletöltéseinek) közel 90%-os növekedéséhez vezetett, derül ki a DKT és a Gemius kutatásából.

Az online világban végbemenő változások alapját a vírus magyarországi terjedése adja. A világméretű koronavírus-járvány 2020. március 4-én érte el Magyarországot, ekkor mutatták ki a vírus jelenlétét két Magyarországon tanuló iráni diák szervezetében. Alig egy héttel később, március 11-én a kormány vészhelyzetet vezetett be, ami már önmagában is számos korlátozással járt. Ezt követte két nappal később az iskolák bezárásának elrendelése, majd 16-án további korlátozások bevezetése, köztük az üzletek nyitvatartási idejének csökkentése. Az élet egyre több területét érintő változások fokozott híréhséget generáltak a lakosság körében, ami jól követhető a híroldalak letöltésének számában. Az ez évi számok alakulása önmagában is látványos, de még meggyőzőbbek a tavalyi, „békebeli” év hasonló időszakával összevetve.

A március 4-ei hír a koronavírus magyarországi megjelenéséről még nem okozott azonnal érdemi változást, a hétvégén is bekövetkezett a híroldalak letöltési számának borítékolható csökkenése, hozzávetőlegesen 25,5 millió oldalletöltésre. A kilencedikével kezdődő hét azonban már eleve a szokásosnál nagyobb (34 millió feletti) oldalletöltési számmal indított, ami rögtön emelkedni is kezdett, de igazán drasztikus változás 11-én következett be, azon a napon, amikor a kormány bejelentette a vészhelyzetet. Ekkorra a hírszájtok napi oldalletöltési száma közel 46 millióra emelkedett. De csak egyetlen napnyi szünet után, 13-án, az iskolabezárások bejelentésével máris tovább nőtt a mutató 53 millióra. A bejelentés másnapján, szombaton a hírfogyasztás heti ciklusának megfelelően visszaesés következett be az oldalletöltések számában, de vasárnap már újra nem várt emelkedés jött. A vizsgált időszak abszolút csúcsértékét március 16-án, hétfőn mértük, amikor a további korlátozások – köztük a boltok nyitvatartását is érintők – bejelentése megtörtént. Ezen a napon a magyarországi híroldalak forgalmát mérő oldalletöltés-szám 55,7 millión állt. Az ezt követő hétvégén ugyan – mint általában a hétvégi napokon - mérsékelt visszaesés volt megfigyelhető a híroldalak látogatottságában, de az oldalletöltések száma még így is jócskán meghaladta a hónap első harmadában mért értékeket.

2020hir

Mindezt a dinamikát érdemes összevetni az egy évvel korábbi adatokkal, amikor a híroldalak forgalma a március 2-22. közötti időszakban folyamatosan a 20-30 millió között sávban maradt, komolyabb kilengés nélkül.

2019hir

A híroldalak mellett az egészséggel kapcsolatos oldalak látogatottsága is reagált a fejleményekre – bár ez nem annyira követte a vírussal kapcsolatos hírek alakulását, mint a híroldalak látogatottsága. Itt március 11-étől figyelhető meg egy, a korábbinál intenzívebb érdeklődés, de valójában 17-én, a második távtanulási napon ugrott nagyot az oldalletöltés-szám közel négymillióról több, mint ötmillióra, ami átmeneti visszaesés után ezen a szinten stabilizálódott.

2020eg-szs-g

Viszonyítási alapként érdemes ismét elővennünk az egy évvel ezelőtti, hasonló időszakra vonatkozó adatokat, amin azt láthatjuk, hogy egyetlen átmeneti csúcsponttól eltekintve az oldalletöltési mutató 2,7-3,6 millió között ingadozik, és pont arra az időszakra kezd ellaposodni, amikor az adatok 2020-ban szárnyalni kezdenek.

2019eg-szs-g

DKT

Digitális Közönségmérési Tanács biztosítja a magyar interaktív piac számára a forgalom- és közönségmérési adatokat.