Hírek

Évkezdés és mozgolódás a januári toplistákban
2016 február 22.

A 2016-os év a várakozásoknak megfelelő változásokkal indult a Digitális Közönségmérési Tanács legfrissebb, januári forgalmi toplistáinak adatai alapján. Az ünnepekkel és szabadságokkal tarkított decemberhez képest a TOP50 site havi teljes, vagyis a PC, mobil vagy tablet eszközökön az adott site-ot legalább havi egyszer meglátogatók száma a 15 éven felüli belföldi internetezők körében átlagosan 6, a 18-49 éves korcsoport körében pedig 5 százalékkal volt magasabb januárban, site-típusonként azonban érzékelhetőek eltérések az adatok alakulásában.

A legtöbb híroldal, valamint az időjárási site-ok esetében a havi teljes látogatók száma januárra megemelkedett. Feltehetően a betegségekkel egyre inkább tarkított szezon okozta a különféle egészségügyi site-ok látogatószámának decemberről januárra történő növekedését – ennek a trendnek az alakulását érdemes lesz majd az influenzás februári adatoknál is figyelemmel kísérnünk. Ugyancsak az évkezdési szezonalitással lehet összefüggésben az apróhirdetési, álláskeresési oldalak látogatószámában mutatkozó növekedés.

A karácsonyi ünnepek okozta megnövekedett decemberi látogatói forgalom elcsendesedésének következtében a különböző árucikkek forgalmazásával foglalkozó kereskedelmi, valamint a konyhai receptoldalak teljes látogatószámában látható csökkenés.

Mindezek a változások a TOP50 site rangsorokban, valamint a hálózati TOP20 rangsorokban is jól látszódnak, december és január között jelentős volt a „jövés-menés” a toplistákban. Januárban viszonylag kevés site maradt ugyanabban a pozícióban, mint decemberben – bár a 15 éven felüli netezők között a decemberi és a januári dobogós helyezést mind a havi, mind a napi átlag látogatószám alapján ugyanaz a három-három site tudhatja magáénak. A hálózatok rangsorában főként a havi teljes látogatószámok alapján történtek helyváltoztatások, míg a napi átlagos teljes látogatószámot tekintve mind a 15 éven felüli, mind a 18-49 éves netezők esetén a hálózati toplista első felében nem történt változás.

DKT

Digitális Közönségmérési Tanács biztosítja a magyar interaktív piac számára a forgalom- és közönségmérési adatokat.