Hírek

Az önkormányzati választások megduplázták a híroldalak vasárnapi látogatottságát
2019 október 25.

Az önkormányzati választások alaposan feltornászták a híroldalak látogatottságát, felborítva azok heti ciklikusságát is. Elemzésünkben - elkerülendő bármely site kiemelését - a vezető híroldalak (Index, Origo, 24.hu, hvg.hu, 444) összesített oldalletöltéseinek száma alapján mutatjuk be a lakosság híréhségének ciklikus változását és az önkormányzati választások hatását.

A vizsgált oldalak napi együttes oldalletöltéseinek száma heti ciklust mutat. Általában ennek mélypontját a szombatok jelentik, aminél a vasárnapok csak kicsit teljesítenek jobban. Majd egy számottevő ugrás történik hétfőn, el is érve ezzel a heti csúcsot, ahonnan lassú csökkenés következik be szinte napról napra.

Ezt a ciklikusságot törték meg az önkormányzati választások. Valójában már keddtől kezdődön megfigyelhető némi eltérés a szokásostól: csütörtökig ugyan viszonylag kis mértékben, de napról napra nőtt az oldalletöltések száma. Péntektől a megszokott formula érvényesült, a szombati zuhanást is beleértve, hogy aztán vasárnap erről a lokális mélypontról, durván 11,9 millióról lőjön ki az oldalletöltések száma 26,5 millióig. De még ezzel sem értünk a történet végére. A rekord, 27,7 millió oldalletöltés hétfőn, a választások lezárulta után született meg. Az ezt követő pár napban gyors csökkenés volt megfigyelhető az oldalletöltések számában, ami kezdetben még meghaladta az adott napra jellemző tipikus értékeket, de a hét végére – a szokásos szombati eséssel – helyreállt az online hírvilág rendje.

valasztas-reszletes

A képet leegyszerűsíthetjük, ha a vasárnapokra korlátozzuk vizsgálódásainkat. Jól látható, hogy az október 13-án történt oldalletöltések száma jóval magasabb az azt megelőző vasárnapok (átlagosan 12,5 milliós) értékeinél. A különbség 2,1-szeres, ami abszolút értékben 14 milliós oldalletöltési többletnek felel meg a választások napján.

valasztas-vasarnapok-jav

Forrás: Gemius - DKT, 2019.09.07-2019.10.20. Ratings belföld 15+

DKT

Digitális Közönségmérési Tanács biztosítja a magyar interaktív piac számára a forgalom- és közönségmérési adatokat.