Hírek

DKT Szakmai bizottság állásfoglalás
2014 szeptember 23.
A DKT Szakmai bizottságának állásfoglalása az OLA adatok publikálhatóságáról és összehasonlíthatóságáról. Melyet a Nosalty kért a DKT a kiadott sajtóközleményük és a Femina helyesbítéskérés ügyén.
 • A DKT mérésben jelenleg csak a dedikált mobil verziók külön fiókos mérése kötelező, a reszponzív oldalak esetében nem kötelező a platform alapú külön mérés, de a Szakmai Bizottság megfontolja, hogy ezt az érintett oldalaknak ajánlani fogja.
 • A DKT és a DKT SzB arra törekszik, hogy minél hamarabb megvalósuljon a multiplatform mérés, ahol a forgalom különválasztása desktop és mobil szegmensekre nem tartalom és egyedi mérőkódok alapján, hanem egységesen, a mért platform alapján történik majd.
 • Amíg a multiplatform mérés megvalósul, valóban problémát jelent az, hogy azonos toplistákban jelenleg három típusú oldal eredménye érhető el
  1. ahol külön mérik a desktop és külön a mobil tartalom forgalmát (dedikált mobil oldalak illetve olyan reszponzív oldalak, ahol a mobil közönségmérési adatigény miatt külön mérnek desktop és mobil fiókból)
  2. olyan reszponzív oldalak, ahol nincs különválasztva a forgalom, egy fiókba mérődik minden
  3. olyan oldalak, ahol csak desktop verzió van, mobil nincs, egy fiókba mérődik minden
 • A DKT SzB egyeztetést kezd a Kutatóval arról, hogy valamilyen módon az jelölje az OLA felületén az oldalakat a fenti kategóriáknak megfelelően.
 • A DKT SzB javaslatot készít arra, hogy a DKT adatokat kommunikáló minden szereplőnek a hivatkozás részeként jeleznie kelljen, hogy a toplisták esetenként a jelenlegi, multiplatform előtti átmeneti időszakban, különbözőképpen mért oldalak eredményeit tartalmazzák.
 • A Nosalty nem reszponzív oldal, azonos verzió jelenik meg minden platformon.
 • A Nosalty a szabályoknak megfelelően járt el a hivatalos DKT számok kommunikációjánál, de szakmailag az lett volna a teljes mértékben korrekt eljárás, ha jelöli, hogy az összevetésben szereplő domainek önállóan méretik mobilweb forgalmukat.
 • Hasonló jövőbeli esetnél a Nosalty számára is ajánlani fogjuk, hogy a forrásmegjelölés keretében jelezze, hogy a toplista különbözőképpen mért oldalak eredményeit tartalmazza.
 • A Feminának szakmailag megalapozott az a felvetése, hogy az egy fiókban mért oldalaknál (Nosalty esetében c típus) a web és a mobil user számok egyszerűen összeadódnak, mivel a két platform közötti kereszthasználat jelenleg nem mérhető. Emiatt megalapozott lehet az az eljárás is, hogy ha a fenti kategóriák szerint különböző típusú oldalakat hasonlítanak össze, akkor az (a) típusú oldalaknál a desktop és a mobil látogatószámokat összeadják - amennyiben ezt a kommunikációban megfelelően és részletesen leírják és jelölik.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ezen látogatószámok forrása a DKT elkülönített havi webes és mobil közönség-adatbázisa lehet csak. Az adatsorok csak belföldi, 15+ forgalomra vonatkoznak. Amennyiben ezek az adatok elérhetővé vállnak majd az OLA felületén, a multiscreen látogatószámok kalkulálhatóak lesznek teljes forgalomra is.

Nem elfogadható és szakmailag kifogásolható, amennyiben bármelyik szereplő úgy kommunikál adatokat DKT adatként, hogy azok nem hivatalos DKT eredmények, hanem csak azokra épülő modellezések és/vagy becslések eredményei.

Nem elfogadható, hogy a Femina.hu dkt.hu forrásmegjelöléssel kommunikált saját és más oldalakról olyan látogatószámokat, amelyeket az MPV arány látogatószámra vetítésével modellezett. Ilyen eredményeket hivatalos adatként nem, csak dkt.hu adatokra épülő saját becslésként, modellként lehet kommunikálni, a módszert bemutató részletes hivatkozással.

Nem elfogadható, hogy a Femina.hu dkt.hu forrásmegjelöléssel kommunikált még nem publikált augusztusi eredményeket hivatalosként a saját becslése alapján. Ilyen becsléseket hivatalos adatként nem, csak a dkt.hu adatokra épülő saját becslésként lehet kommunikálni, a módszert bemutató részletes hivatkozással. 

DKT

Digitális Közönségmérési Tanács biztosítja a magyar interaktív piac számára a forgalom- és közönségmérési adatokat.